lifestyle

Hypocrates:

“Let Food be thy Medecine and Medecine be thy Food”:  Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.
Deze uitspraak van Hypocrates is in het (super) kort waar deze website/shop over gaat.

Deze uitspraak betreft niet alleen de voeding  die we dagelijks eten maar ook de voedingssupplementen op deze site :
deze zijn van biologische, rauwe oorsprong, zonder toevoegingen van welke aard dan ook; dus niet chemisch/ synthetisch van samenstelling.
De uitspraak van Hypocrates is voor onze tijd zeer toepasselijk; er verandert de laatste jaren veel ten gunste in de voedingsleer en -industrie. Veel wetenschappelijk onderzoek,  vooral in de alternatieve sector - niet gesubsidieerd en zonder financiële, -status en -machts  invloeden - doen ontdekkingen in de relatie tussen voeding en gezondheid waardoor ons inzicht en onze gezondheid met sprongen voorruit kan gaan als we dat willen.
.
Hypocrates?

Hypocrates was een Griekse arts - geboren op het eiland Kos en leefde rond de helft van de 5de eeuw v.Chr.
Over zijn leven is zeer weinig bekend. Hij ontdekte voor een groot deel de beginselen van de Westerse medische wetenschap.

Vòòr zijn tijd zag men de oorzaken van ziekten in 'tovenarij' en b.v. 'straf van de Goden'. Hypocrates ontdekte dat er ook fysieke/materiële oorzaken aan ziekten ten grondslag lagen, bij voorbeeld in de voeding, hygiëne, de luchtkwaliteit  en de mate van (ont)spanning: wat door iets in de natuur wordt veroorzaakt kon volgens hem ook door de natuur worden genezen. Een in onze tijd zeer gangbare en werkzame opvatting....
Hypocrates was echter niet de eerste die deze ontdekking deed; in India en China werden 'Hypocrates bevindingen al honderden jaren eerder ontdekt; denk aan de Ayurvedische geneeskunde. Indiërs en Chinezen liepen echt 1000 jaar voor op het gebied van de geneeskunde.

In de Westerse geneeskunde beschouwt met Hypocrates als de grondlegger van deze Westerse geneeskunde. Hij begon zijn eigen artsen-school op Kos. Zijn leerlingen moesten zich aan strenge regels houden en de 'Eed van Hypocrates' afleggen:een gedragscode waar alle artsen zich aan moeten houden.

Van voedsel naar echte voeding;
Wat is de Hypocrates Lifestyle??

Een manier van leven die je alle tools biedt om jezelf op een natuurlijke en plantaardige manier te voeden en je gezondheid – zoveel mogelijk – in eigen hand te nemen.

De pijlers zijn:

  • Eet zoveel mogelijk rauwe ‘levende’ plantaardige voeding en
  • hanteer een natuurlijke leefstijl met een positieve mindset.
  • Beweeg zoveel je kan.

Waarom is rauwe voeding/rauwkost zo’n belangrijke pijler?

Rauwe voeding is de grootste pijler van de Hippocrates lifestyle. Wanneer je rauwe plantaardige,levende voeding eet, pas je letterlijk de zin “Let food be thy medicine”.

Wat zijn dan de gezondheidsvoordelen van rauwe voeding?

Als je (meer) rauwe plantaardige voeding gaat eten, voed je je lichaam niet alleen met de meeste nutriënten en vooral heel veel mineralen; je krijgt ook veel enzymen binnen. Hier zit het grote verschil met verwarmd voedsel. (verhit boven de 45 graden C). Voeding verhit boven de 45 graden, bevat geen enzymen meer; de enzymen-voorraad/aanmaak van de verschillende spijsverterings-organen wordt aangesproken. Boven de leeftijd van 30 – 35 jaar raken deze organen daardoor “uitgeput” met alle ‘spijsverterings’ problemen van dien.

In het lichaam zijn letterlijk honderden enzymen aan het werk. Spijsverteringsenzymen zijn hiervan de bekendste. Zonder hun aanwezigheid in het spijsverteringstraject kunnen veel minder voedingsstoffen worden verteerd en opgenomen:

Spijsverteringsenzymen zijn zowel noodzakelijk voor een optimale vertering van alle macronutriënten als voor de opname van vetoplosbare vitaminen. Een goede vertering verhoogt de biologische beschikbaarheid van nutriënten, verbetert de voedseltolerantie en remt de vorming van toxinen en andere belastende substanties in het spijsverteringskanaal. Hierdoor verminderen bijbehorende klachten zoals opgeblazenheid, flatulentie, buikpijn, stoelgangproblemen, - enzymen werken pre- en probiotisch!), vermoeidheid en diverse gerelateerde aspecifieke klachten zoals veroudering.

Zie: The ‘Sparks of Life” genoemd:  Enzymes. The Sparks of Life. Anthony J. Cichoke, DC, PhD. “Any food that has been baked, fried, boiled. Or canned is enzyme dead".

  • Phytonutriënten zijn plantaardige stoffen met medicinale eigenschappen. Fruit, noten, groente en zaden hebben allemaal geneeskracht. Het mooie van rauwe voeding is hun rijkdom aan phytonutriënten die zich vaak in de schil van fruit en in de buitenste delen van groente bevinden en die bijvoorbeeld bessen hun kleur geven. De phytonutriënten in plantaardige rauwe voeding beschermen ons optimaal tegen schadelijke invloeden van buitenaf. iets wat we zeker in onze huidige tijd goed kunnen gebruiken.
  • .Veel mensen komen voedingsstoffen, ofwel bouwstoffen – vooral mineralen - tekort. Volgens onderzoekers komt maar liefst 95% van alle ziektes door het hanteren van een ongezonde eet-, en leefstijl. Bizarre cijfers als je het mij vraagt! Doordat ikzelf ook deze Lifestyle ben gaan toepassen ging ik voelen wat raw food met lichaam en geest kan doen. Het heeft een zeer krachtige holistische werking. Niet alleen voel je je fitter, gezonder, sterker;  je wordt ook helderder in je hoofd. Vaak denken we alleen aan vitamines en mineralen als het over goede voeding gaat, maar we bestaan ook vooral uit energie. Hoe energierijker je gaat eten, hoe energierijker je je voelt. En dat is wat er gebeurd als je raw food eet’.

Rauwe biologische plantaardige voeding heeft de hoogste energetische waarde; ze trillen op het hoogste niveau in tegenstelling tot vlees dat een lage energetische waarde heeft. Hoe hoger de energetische waarde van voeding hoe gezonder het is.

Wat houdt de lifestyle nog meer in naast raw food?

Het is vooral het hanteren van een bewuste leefwijze op vele vlakken. Naast dat ik mezelf met mijn voeding optimaal verzorg, zijn de dieren niet de dupe van de manier waarop ik eet en leef. Ik vind het een zeer vredelievende en milieuvriendelijke leefstijl. Een leefstijl waar moeder aarde veel baat bij heeft’.

Hoe kun je dagelijks meer raw food binnen krijgen?

‘Begin met het drinken van groentesappen. Ik raad aan om deze met een slowjuicer te maken. Zo behoud je alle voedingsstoffen en energie. Drink in plaats van dierlijke melk plantaardige melk zoals notenmelk, havermelk, hennepmelk etc.
Dit is trouwens ook makkelijk zelf te maken: Hennep Melk
En maak elke dag een lekkere verse groene smoothie. Eet ook vooral dagelijks wat geactiveerde/in water geweekte noten en een rijke salade aangevuld met kiemgroente en wat kelp of dulse, en je bent goed op weg. Keep it simple!

Hoeveel raw food moet je eten om er de voordelen van te plukken?

‘Dat is per persoon afhankelijk. Maar als je ‘gezond’ bent is, de 75% rauw/  en 25% anderszins,  regel goed toe te passen. Heb je gezondheidsuitdagingen? Dan is mijn advies om nog meer raw food te eten, misschien zelfs 100%. Ben je nog niet gewend aan rauwe plantaardige voeding? Laat je lichaam er dan rustig aan wennen en bouw het langzaam op. Stap voor stap naar een gezond en optimaal gevoed lichaam, een helder hoofd en blijde ziel’.