Vitalfood Zeewier

Vitalfood Zeewieren

Vitalfood Algoplus Zeewier is de verzamelnaam voor groepen niet verwante algen die in zee of brak water leven en die je met het blote oog kan zien. Zeewieren worden ook wel macroalgen genoemd. Algen is de verzamelnaam voor bijna alle organismen die aan fotosynthese doen en niet behoren tot de ‘hogere’ planten of ‘landplanten’. Zeewieren kunnen worden onderverdeeld in groenwieren (ca. 12 soorten, zoals zeesla), bruinwieren (ca. 1750 soorten, zoals kombu, wakame, blaaswier en zeespaghetti) en roodwieren (ca. 6000 soorten) zoals: iers mos, dulse, nori, knoopwier). Je vindt zeewieren in alle oceanen en zeeën, waar zij aan het begin staan van de voedselketen. Daarnaast vervullen ze een belangrijke rol in onze zuurstofvoorziening en in de CO2-opname, vergelijkbaar met de rol die het tropisch regenwoud speelt. Zeewier is een veelzijdig product qua uiterlijke verschijning maar ook wat betreft de voedingsstoffen.
De meeste wieren zijn rijk aan mineralen zoals calcium, natrium, ijzer en jodium en bevatten sporenelementen. Afhankelijk van de soort is zeewier een rijke bron van de vitaminen A, C, en E en van plantaardige eiwitten. Het is daarmee een uitstekend alternatief voor vlees. Behalve de vele heilzame voedingsstoffen op zichzelf, bevatten zeewieren ook nog eens unieke combinaties ervan, combinaties die bij ‘groente van het land’ niet voorkomen.

Zeewier bevat o.a.:

  • Meer vitaminen, mineralen en celzouten dan enige andere groente
  • Het vitamine B-complex, inclusief vitamine B12, dat zelden voorkomt in planten
  • Natuurlijk jodium en antioxidanten
  • Veel essentiële aminozuren en essentiële verzuren, inclusief DHA
  • Antibacteriële- virale- en parasitaire- substanties
  • Een ideale verhouding kalium-natrium.
  • Een hoge dosis calcium van goed opneembare kwaliteit, plantaardig een zonder zuivel

Hoe eet je Vitalfood Zeewier?

In Japan maakt zeewier al vele eeuwen deel uit van het dagelijkse eetpatroon en mede daardoor leven Japanners gemiddeld langer en gezonder dan mensen in het Westen. Aanvankelijk werd zeewier gebruikt door macrobioten en veganisten, die hiermee mogelijke tekorten konden aanvullen. Tegenwoordig ontdekken echter ook andere groepen mensen het gezonde veelzijdige en smakelijke zeewier. Zeewier kan op vele manieren de maaltijd heerlijk verrijken: als groente, als bijgerecht of als smaakmaker in soepen en sauzen, door salades en bij de barbecue. Bekende zeewieren voor de keuken zijn: zeesla, nori, wakame, dulse, kombu en zeespagetti.