- Vitalfood - https://www.vitalfood.nl -

Kikkererwten humus!!

Wat een heerlijke Humus!
Ingrediënten voor 6 porties humus:
• 250 gram gedroogde bio kikkererwten
• 1 theelepel Baking soda
• 1,5 liter water
• 270 gram rauwe bio tahin [1]
• 4 eetlepels vers citroensap
• 4 geplette knoflookteentjes
• 100 ml water / kookvocht
• Himalaya of Keltisch zeezout
• Eventueel wat verse koriander.
• Om erbij te serveren: bio extra virgin olijfolie, chilipoeder, verse peterselie, extra kikkererwten.
Bereiding:
1. Kikkererwten weken: Week de kikkererwten minstens 24 uur in een grote kom schoon water. Spoel de
kikkererwten om de paar uur en ververs het water.
2. Zet een pan op het vuur, doe de kikkererwten en 1 theelepel Baking soda – voor een zéér smeuïg resultaat
– in de pan en verwarm voor 3 minuten terwijl je goed blijft roeren. Voeg vervolgens het water toe en breng aan de kook. Haal het schuim en de velletjes die naar boven komen er steeds af met een schuimspaan. Breng ze tegen de kook aan voor ongeveer 20 – 40 minuten of zelfs nog korter.
3. Giet de kikkererwten af, maar bewaar een deel van het water. Doe de kikkererwten in een foodprocessor (of blender) en pureer tot het een stevige pasta is geworden. Voeg de knoflook, tahin, het citroensap en 1,5 theelepel zout toe terwijl de food processor nog draait. Voeg daarna het water (ongeveer 100 ml) toe om de humus tot de juiste dikte te krijgen. De humus wordt weer dikker na een aantal uur dus maak hem iets dunner dan je eigenlijk zou willen. Voeg dan de kleingesneden koriander toe. Doe de humus in een kom en laat nog een half uurtje rusten.
4. Heerlijk om lauw-warm te eten! Dien de humus op in een mooi schaaltje. Wees niet zuinig met de olijfolie en maak af met chilipoeder of cayennepeper en verse peterselie of koriander. Misschien heb je wat kikkererwten achter gehouden en dan kan je deze als topping gebruiken voor je humus. Eet de humus als dip met warme pitabroodjes of een heerlijke zelfgemaakte cracker met lijn-en chipzaad. Top af met wat verse koriander!